5 KLJUČNIH ARHETIPOV ŽENSKE ENERGIJE

Arhetipi so čudovito orodje samo-spoznavanja. Preko arhetipov namreč lahko pridobimo vpogled v naš notranji svet in vse tiste podzavestne oz. nezavedne dinamike, ki nas vodijo. 

Sama sem se neskončno zaljubila v ‘arhetipe’ ob mojem prvem stiku z njimi, sam na tako preprost in jasen način razkrijejo naš notranji svet in vse tiste delce, ki magnetno ustvarjajo našo realnost, a se jih morda sploh ne zavedamo.

Živimo v času, ko je pot zavedanja sebe, ozaveščanja in duhovnega prebujanja najbolj pomembna pot. 

Ne glede na to, kaj delamo in s čem se ukvarjamo, naš fokus mora vedno biti na ozaveščanju in duhovnem prebujanju. Arhetipi so tako kot ključi, ki odpirajo vrata naše zavesti.

Obstaja seveda veliko načinov, kako lahko arhetipe uporabljamo in z njimi razširjamo polje svojega dojemanja in razumevanja medosebnih dinamik.

Študij arhetipov in raziskovanje globjih plasti nam seveda razkrije veliko več. A vseeno so takšne preproste arhetipske razdelava, kot jo lahko najdete v nadaljevanju tega članka, lahko v izjemno pomoč pri razumevanju sebe in svojih dinamik.

Obstaja ogromno arhetipov

Pravzaprav je knjižnica arhetipov neskončna. A v določenem času in prostoru določeni arhetipi postanejo ključni za tisto obdobje in prostor. Naprimer, ko je velika potreba po negovanju in zdravljenju, se aktivirajo tovrstni arhetipi (mama,negovalka, zdravnica, …) ipd.

Za vas sem pripravila kratek opis petih ključnih arhetipov, ki so trenutno močno prisotni v naši družbi. 

Verjamem, da se boste znotraj  teh opisov tudi našli. 

 

#1 MAMA

 

Arhetip mame govori o aspektu nas, ki je poklican k rojstvu otrok in skrbi za otroka. Ključno pri tem arhetipu je, da ta energija ostaja v ravnovesju z ostalimi. Ženske smo večplastna bitja, nismo le mame, smo tudi učiteljice, avturistke, umetnice ipd. In če se pretirano osredottočimo le na en arhetip, izgubimo notranje ravnovesje. Posledično se počutimo izrčpano, zagrenjeno, rranjeno in izolirano. Po drugi strani pa je pri tem arhetipu ključno, da vemo, da biti ‘mama’ odraslim ljudem pač ni primerno. Arhetip mame mora vedno poznati zdravo mejo in biti mama le tam, ko je to resnično primerno. 

To je resnično čudovit arhetip, ki izraža izjemno naravo kreacije, pa vendar moramo ta arhetip živeti v ravnovesju. Če postanemo preveč fokusirani samo na to vlogo v svojem življenju, utegnemo postati posesivne, zamerljive, jezne, manipulativne. 

Ravnovesje najrazličnejših energij in aspektov je vedno ključ do sreče, uspeha in zadovoljstva. 

 

#2 AVANTURISTKA

 

Arhetip avanturistke je nekoliko manj sprejet, kot pa je to arhetip mame. Namreč, dolgo časa je veljalo prepričanje, da je ženska mama in žena. Ostali aspekti ženske niso pomembni. To je samopodobo generacij žensk popolnoma zmaličilo, saj so mnoge naše prednice živele življenja, kjer niso poznale pravilnega čaščenja in razumevanje svoje prave narave.

Avanturistka je po svoji naravi bolj divja, svobodna in polna zanimanja. Ne dovoli si, da jo priklenejo kamorkoli. Je svoboden duh v svobodnem telesu – in prav je tako! 

Izraža princip neustrašnosti in zadovoljstva s seboj. Sama sebi je dovolj. Uživa v življenju, da si tisto, kar potrebuje. Senčna stran avanturistke je v tem, da lahko postane preveč hedonistična, podivjana in da izgubi notranji mir in kompas. Ključno je, da njeno raziskovanje življenja vodi intuicija in duša – njeni glavni zaveznici! 

 

#3 BOJEVNICA

 

Bojevnica je izjemno močen princip v ženski, saj ji da moč, energijo in zagon, da stoji za tistim, kar verjame. Bojevnica se zavzema za pravico, resnico in svetlobo. Zagovarja nedolžnost in razkriva manipulacije. 

V resnici je duhovna bojevnica ZELO neugoden arhetip v tem času, ko star okostenel Zevsov sistem počasi razpada. Hladna vladavina Zevsa se zaključuje in Bojevnica je tista, ki zahteva ponovno vzpostavitev ravnovesja.

Velikorat ‘borbenost’ ni razumljena kot ženska kvaliteta. To razumevanje so nam predale religije in podobni sistemi verovanj, ki nimajo dosti veze z resnico oz. so nagnjeni k ttemu, da resnico popačijo v svoj prid.

Bojevnica je aspekt vsake ženske, ki jo vodi k svoji pravi, divji narravi. Ne dovoli ji, da izgubi sebe v neštetih vlogah in načih dokazovanja. Zahteva, da je sama sebi dovolj, da se ima rada, ter da hodi po poti resnice.

Senčni aspekt bojevnice je, da lahko postane prreveč jezna in agresivna. Zato je njen ključ negovanje in sočutje, ter seveda delovanje iz srca. 

 

#4 ZDRAVILKA

 

Zdravilka je izjemen princip v ženski, ki izraža njene zdravilne kvalitete. Zdravilka lahko zdravi skozi pogovor, dotik, nasvet … Lahko je zdrravnica, terapevtka ali le prijateljica. To je aspekt, ki neguje in katerega namen je, da skozi nežnost, sočutje in zdravilno energijo vse popelje nazaj k svojemu ravnovesju.

Zdravilka je prehodila dolgo pot, da danes lahko zdravi in deluje. Naučila se je ozdraviti sebe, sprejela je sebe in razume bolečino. Je izjmeno empatična in sočutna, tako da je njena naloga, da se nauči postaviti meje in reci tudi ‘ne’.

Senčen aspekt zdravilke je, da lahko ogromno stvari prevzame nase. Namreč, ločiti mora svoje od tujega. Njena naloga ni prevzemati tuje stvari, temveč dovoliti drugim svojo pot zdravljenja. 

Ona ne ozdravi nikogar. Ona ustvarja okoliščine, ki omogočijo ozdravljenje. Je luč, ki sveti. Ključno je, da jo prepoznamo in jo znamo ceniti. 

 

#5 VEČNA DEKLICA

 

To pa je arhetip, ki prinaša največ izzovov. Namreč, navezuje se na neodraslo osebnost. Večna deklica je arhetip v ženski, ki ni odrasel in kot tak nenehno pričakuje, da bo nekdo poskrbel zanjo. 

Njej lahko rečemo tudi princeska ali pa zabavljačica. Nekdo, ki enostavno ne želi odrasti in prevzeti odgovornosti odraslega sveta. Želi živeti v svetu in času, ki ni povezan z odgovornostmi, izzivi in soočanji. Ustvarila si je svoj svet, nedolžen, igriv, nerealen.

Fizično lahko večna deklica izgleda večno mlado. V grški mitologijo jo poznamo kot Perzefono. A tako kot Perzefona, večna deklica obljublja izjemen potencial prebujenja.

Če se nauči razviti svojo osebnost in neha živeti v senci drugih in seveda delovati samo po njihovih pričakovanjih, potem jo čaka čudovita pot.

Njena čistost je direkten most do intuicije. Naučiti se mora prevzeti odgovornost, odrasti in potem lahko postane čudovit vodnik drugim po poti njihove osebnostne rasti.

Večne deklice, ki nikoli niso odrasle, velikokrat iščejo nadomestne starše, ki bodo poskrbeli za njih. Pripravljene so predati svojo neodvisnost in identiteto, in sebe predati drugemu v ‘last’.

Največji izziv večne deklice torej je, da najde sebe in svojo pravo pot. Da odkrije, kdo je ONA  in da ne tolerira več ničesar, kar bi utegnilo biti nespoštljivo do nje. Razviti mora lastno vrednost ter zavedanje sebe, potem pa se lahko razcveti!

 

 

Če želite spoznati svoje lastne arhetipe in kako vodijo pot vašega poslanstva, se mi pridružite na tečaju o arhetipih >>>

 

Če želite raziskati svojo žensko in moško božansko energijo globje, toplo vabljeni na program Moderne Duhovne Bojevnice >>> 

POT MODERNE BOJEVNICE

NOV 10-mesečni program namenjen modernim duhovno prebujenim ženskam, ki želijo v obdobju, ki ga prinaša leto 2020, zaživeti v svoji polni moči na vseh področjih življenja.

Svet bo rešila zahodna ženska. 

- Dalai Lama

 

DODATNE  INFORMACIJE & PRIJAVA

Naročite se!

Prijavite se s svojim e-poštnim naslovom, če želite prejemati novice in posodobitve.